F = 0,25 M
M
M1
M2
F = 0,25 M
M
M1
M2
F = 0,25 M
M
1
M2
2. Uhrin irrottaminen
Nostaminen Tässä tekniikassa käytetään mekaanista taljajärjestelmää uhrin noston helpottamiseksi. Yksin työskentelevä pelastaja käyttää taljajärjestelmää työn vaatiman ponnistuksen pienentämiseksi. Haittana on se, että tarvitaan pitkä köysi. Jos pelastajia on tarpeeksi, käytetään yksinkertaisempaa järjestelmää operaation nopeuttamiseksi.
Vastapainojärjestelmä Tämä on vastapainojärjestelmä. Pelastaja on yhdellä puolella ja uhri toisella. Pelastaja poistaa uhrin puoleisen köyden kuormituksen vetämällä ylöspäin. Uhri nousee ja pelastaja laskee. Tämän järjestelmän etuna on se, että se on helppo tehdä pienellä määrällä varusteita. Vastapainon tuottaminen on eniten energiaa kuluttava vaihe. Sen jälkeen on tärkeää olla varovainen ja pitää järjestelmä hallinnassa. Ole varovainen, kun pelastajan ja uhrin painojen välillä on suuri ero.
3. Uhrin evakuoiminen Evakuoiminen alaspäin tehdään laskeutumislaitteella. Se on tällä hetkellä helpoin käytössä oleva tekniikka. Kun evakuoiminen alaspäin on mahdotonta, uhri evakuoidaan ylöspäin tai vaakatasossa. Ylöspäin evakuoitaessa pelastajat käyttävät joko vastapaino- tai taljaustekniikkaa. Sivulle evakuoitaessa yksi tai useampi köysi on jännitettynä. Yhtä köyttä käytetään kuljettamiseen, toista varmistukseen ja kolmatta paarien liikuttamiseen.
Valjaissa roikkuminen liikkumattomana vaikka hetkenkin voi aiheuttaa vakavia fysiologisia vammoja. Tapaturman sattuessa on tärkeää toimia nopeasti oikeita tekniikoita käyttäen.
Pelastautuminen
Paikoissa, joissa tuli voi estää poistumisen pääuloskäynnin kautta, tulee olla valmiina poistumaan rakennuksesta nopeasti. Tätä varten on evakuointipakkauksia. Pakkaukset ovat joko kannettavia tai ne on asennettu pysyvästi rakenteisiin. Jos valmista ankkuria ei ole saatavilla, voidaan käyttää koukkuun perustuvaa järjestelmää. Molempia tapauksia varten työryhmiä pitää kouluttaa säännöllisesti, jotta paniikki ei iske tulipalon sattuessa.
Pelastus työmaalla
Kun työmaata aloitetaan, yrityksen pitää tehdä riskien arvioinnin suunnitelma (luettelo riskitilanteista): 1. Sen pitää suojella työntekijöitä putoamiselta. Valittujen ratkaisujen, olivat ne yhteisiä tai yksittäisiä, pitää suojella työryhmän jäseniä heidän työssään. 2. Tapaturman sattuessa yrityksellä on oltava valmiina pelastusjärjestelmät paikalle pääsyä sekä uhrin irrottamista ja evakuoimista varten. Pelastusratkaisuihin kuuluvat: käyttövalmiit pelastuspakkaukset, jotka soveltuvat useaan tilanteeseen ja ovat helppoja käyttää korkeanpaikantyöskentelijän henkilökohtaiset varusteet (ratkaisu kokeneille ja hyvin koulutetuille työryhmille). Molemmissa tapauksissa työryhmät käyvät säännöllisesti koulutuksissa, jotta he osaavat reagoida nopeasti tapaturmatilanteessa.
Tekninen pelastustyö
Pelastustyöryhmien pitää pystyä toimimaan nopeasti tilanteessa kuin tilanteessa. Ryhmien pitää valita nopein ja tehokkain tapa päästä uhrin luo. Kun pääsy on helppoa tai mahdollista moottorilla avustettuna, pelastustarvikkeet saa helposti paikalle. Vaativammissa olosuhteissa työryhmät voivat käyttää köysitekniikoita uhrin luo pääsemiseen joko ala- tai yläpuolelta; tällöin varusteiden on syytä olla keveitä ja monikäyttöisiä. Helikopteria voidaan käyttää silloin, kun uhrin luokse pääseminen on monimutkaista tai erittäin vaarallista, kuten vuoristossa.
Hiihtohissievakuointi
Hiihtohissistä evakuoidessa noudatetaan evakuointisuunnitelmaa. Pelastuspakkaukset kootaan niin, että ne vastaavat kunkin operaattorin omia vaatimuksia.
1. Uhrin luokse meneminen Uhrin luokse meneminen voi joskus olla vaikeaa. Silloin käytetään köyden varassa työskentelyn tekniikoita. Kun pääsy on mahdollista ylhäältäpäin, pelastajat käyttävät köysilaskeutumistekniikoita. Jos työköysi on paikoillaan, pelastajat voivat nousta köyttä pitkin käyttäen nousukahva- ja nousuvarmistintekniikoita. Muissa tilanteissa pelastajien täytyy käyttää kiipeilytekniikoita saavuttaakseen uhrin.
Vaakatasossa
Alaspäin Ylöspäin
Esimerkki vastapainosta
Köysitarrain taljaukseenEsimerkki ylhäältä lähestymisestä
Esimerkki alhaalta lähestymisestä
Ti ed
ot e
iv ät
o le
k at
ta vi
a. P
er eh
dy m
yö s
m ui
hi n
si vu
ih in
, k äy
tt öo
hj ei
si in
ja te
kn is
iin k
äs ik
irj oi
hi n.
T ek
ni ne
n ko
ul ut
us o
n vä
ltt äm
ät ön
.
PELASTUKSEN YLEISET PERIAATTEET